Myofasciale Therapie

Door het 4 jaar durend project in Gasthuisberg Leuven (aan KUL), waarbij we onderzoek hebben gedaan naar de effecten van myofasciale therapie (manuele technieken) op de schouderklachten bij borstkankerpatiënten, ben ik me gaan verdiepen in de myofasciale therapie als geheel.

Myofasciale therapie behandelt myofasciale pijn. Deze zeer veel voorkomende pijn wordt veroorzaakt door verhoogde spanning in spieren (myo-) en hun bijhorende fasciën (=bindweefsel). Meestal gaat dit gepaard met de aanwezigheid van triggerpunten in de spier. Dit zijn zeer lokale, uiterst gevoelige en gespannen banden in een spier. Deze triggerpunten kunnen zowel manueel als met behulp van dry needling behandeld worden.

Dry needling is een behandelmethode waarbij men gebruik maakt van dunne, buigbare acupunctuurnaalden. De triggerpunten worden aangeprikt, wat vaak een contractie (twitch, voelbaar als een klein schokje) veroorzaakt. Deze twitches zorgen ervoor de de spier zich ‘ontlaadt’ van zijn spanning. Soms is dit onmiddellijk voelbaar, maar soms volgt er eerst een periode van spierstijfheid,
vergelijkbaar met de stijfheid na het sporten. De methode is zeer veilig en effectief. Dat is ondertussen al aangetoond in talrijke wetenschappelijke studies.
Neveneffecten zijn onder meer de besproken stijfheid, een blauwe plek of een kleine verdikking. Al deze verschijnselen verdwijnen na 1 tot maximum 7 dagen.

Manuele myofasciale behandelingsmethoden zijn stretchings, manuele acupressuurtherapie en release technieken. Acupressuurtherapie is een methode waarbij het triggerpunt manueel wordt aangedrukt tot de spanning in de spier vermindert. Bij release technieken gaat men de spier of fascia in een (rek) positie brengen waardoor er een lichte weerstand voelbaar is. Deze positie wordt behouden tot men een ‘release’, een loslating voelt. Deze zachte technieken zijn buiten bij de typische myofasciale pijn, ook zeer effectief bij de behandeling van littekenweefsel en stralingsfibrose (= het stug worden van het bestraalde weefsel na radiotherapie).

Veel voorkomende indicaties voor myofasciale therapie zijn:
  • myofasciale pijnen in het algemeen: voelbaar als verhoogde en pijnlijke spanning ter hoogte van spieren en bindweefsel
  • littekens
  • stralingsfibrose na radiotherapie
  • postoperatieve pijnen
  • gewrichtspijnen a.g.v. verhoogde spanning in gerelateerde spieren
  • hoofdpijn
  • peesontstekingen
  • uitstralingspijnen in armen en benen